luni, 29 martie 2010

Un cuvant scurt despre generatia actuala

De un deceniu incoace, aproape 2, s-au schimbat cumplit de multe. Da, se stie ca in orice domeniu te-ai uita, statistici, muzica, filosofie, tipologii de oameni, seriale, si tot asa, sunt schimbari majore de la un deceniu la altul. Zilele astea am avut timp sa realizez ca sunt diferente majore si de la un an la altul, cel putin in urma unui training camp la care am luat parte, format doar din copii de liceu practic, plus copii de clasa a 8a, mi se pareau unele diferente uriase de comportament intre oameni de clasa a 11a si a 10a, sa nu mai zis intre cei de a 11a si a 8a, dar probabil asta e si normal sa se intample avand in vedere ca acum e perioada schimbarilor.
Oricum, lucru care l-am observat cel putin in videoclipurile si versurile de la melodiile de pe VH1 mi se par lipsite de inhibitii, doritoare de schimbari, evolutioniste, cum vreti voi. Dar nu stiu cat de bine. Miscarile Madonnei in Celebration mi se par exagerate, atat pentru varsta ei cat si pentru un clip video, dar e oricum adorat de multe tipologii de oameni pentru curajul care il arata... Cat am prins din melodia Rude Boy a Rihannei, n-am apucat sa inteleg tot, stiu doar ca spunea ceva gen "boy show me how you get it up" si "how big is it" sau ma rog, asta din ce tin minte, imi cer scuze pentru cei carora chiar le place melodia. Oricum, nu mai exista decenta as spune eu, si mai ales melodiile de genul vor sa "deschida" mintile inchise a multora, sa promoveze lipsa de inhibitii, sa isi spuna "uite, si eu as putea sa fac asta" dar nu sunt de acord sa existe totusi atat de multa ... deschidere.
Ma uitam la noua moda, toate showurile de fashion. Bluza nu e interesanta daca nu e destul de transparenta cat sa se faca macar un sfarc la model, nu e interesant daca nu arata acea "let's get naked and know each other". Nu am sa imi dau cu parerea prea mult aici, e doar ce am observat din punctul de vedere a unui om caruia nu i-a pasat niciodata de moda, tot timpul am cautat sa imi creez propria mea moda.
Cartile sau scrisul in general, s-a schimbat. Dar si discutam cu tatal meu, prefer o poezie de Eminescu care are totusi decenta in ea, nu versuri de genul "iau in palma urina iubitei mele si mi-o preling pe corp". Nu stiu unde am citit asta, nu cred ca e exact asa, dar sunt sigura ca am citit ceva in genul asta sigur. Si mai multe carti care le-am citit de curand, scrise de scriitori relativ noi, cu carti chiar apreciate pe recenziile de pe net, nu ma impresioneaza de niciun fel. Cel putin Zero grade kelvin de care eram foarte curioasa sa o citesc, dupa ce am citit-o am ramas dezamagita, pentru ca poate stilul mi se parea prea deschis si prea multe detalii despre sex, si nu doar unul normal, si nu erau subtile deloc. Si nu cred ca pot spune despre mine ca am o gandire conservatoare de pe vremea comunismului pentru ca totusi nici n-am reusit sa traiesc macar cativa ani in perioada aceea. Mi se par doar deplasate multe din lucrurile care se intampla acum, si pur si simplu nu exista subtilitate. Nu spun, si eu sunt deschisa, si eu discut despre una alta, si eu sunt relativ dezinhibata, dar in acelasi timp cred eu subtila.

La urma urmei, nu schimb nimic in lume cu parerea mea, dar cred eu ca e bine sa se pastreze o parte din decenta si sensul acestui cuvant sa nu se piarda sau sa se schimbe sau sa devina mult prea relativ pentru a putea fi discutat.

4 comentarii:

Stefan spunea...

e doar un alt tip de sensibilitate azi, una care trebuie sa se strecoare printre coltii evidentei, show up-ului... pana la urma scrisul dezinhibat de azi, miza pe descriere, pe nonsubsidiar, asta face : arata; arta (literatura) nu este altceva decat un feedback;
desigur nu e toata asa, dar astazi pana si adancimile se deruleaza la suprafata : nu stiu daca e bine sau e rau, dar asta e azi... gandeste-te, am decriptat genomul uman, in curand sexul va fi ceva teribil de desuet si plictisitor... poate chiar in timpul vietii noastre...

piticescu spunea...

sa speram ca nu va fi chiar asa... eu nu vreau sa apuc vremurile alea... eu am invatat ca sexi inseamna sa induci, nu sa arati tot... si sexul, daca devine plictisitor si desuet, atunci unde si cum o sa mai gustam din fericirea intimitatii si din curiozitatea naiva a trupurilor? hai sa fim mai optimisti... noi astia care inca nu ne plictisim! :)

Stefan spunea...

optimismul e un soi de escala dintr-un pesimism in altul... sexul inseamna tot ce te emotioneaza, ce te rascoleste biologic si te pune pe pozitii adverse cu ratiunea... cum se manifesta el, e doar o problema de coloratura:)

Anonim spunea...

Am observat si eu chestiile astea. Parerea mea este cam asa:

Muzica - tot ce apare am impresia ca e copiat dupa tanti Gaga. Ma refer mai ales la videoclipuri. Din ce vedeam inainte sa apara ea cu clipurile ei 'porno', nu mi se parea asa dezmatat ca acum.

Literatura - eu sunt de parere ca scriitori moderni vor sa fie Sandra Brown reloaded. Insa, avand in vedere ce se intampla pe langa noi...zic ca is bune cartile in redarea realitatii dureroase.

Moda - nicio parere, pt ca nu am idee cu ce se mananca.

In rest...pace! :)